Naslovnica

Ured zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava

Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava

Kontakt podaci

Podnesite zahtjev Europskom sudu
za ljudska prava

UPUTA za osobe koje žele podnijeti zahtjev Europskom sudu za ljudska prava

  • Pročitajte detaljne upute i preuzmite dokumente i obrasce potrebne za podnošenje zahtjeva Europskom sudu za ljudska prava

  • saznajte više

AKTUALNE VIJESTI

14. travanj 2014. jučer

Odluka o nedopuštenosti ESLJP - Zahi protiv Hrvatske

Odluka ESLJP o nedopuštenosti zahtjeva utemeljenog na činjenici poništenja kupoprodajnog ugovora

više

18. veljača 2014.

Objavljen prijevod pročišćenog teksta Poslovnika Europskog suda za ljudska prava

Na stranicama Ureda zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava objavljen je prijevod pročišćenog teksta Poslovnika Europskog suda za ljudska prava.
Najnovije izmjene i dopune Poslovnika Europskog suda za ljudska prava usvojene su 6. svibnja 2013. godine, a stupile su na snagu 1. srpnja 2013., odnosno 1. siječnja 2014. godine.
Najznačajnija izmjena odnosi se na pravilo 47. Poslovnika i način podnošenja zahtjeva Europskom sudu.
Tekst Poslovnika na engleskom i na francuskom jeziku dostupan je na službenim stranicama Europskog suda za ljudska prava (www.echr.coe.int)

16. siječanj 2014.

Podnošenje zahtjeva Europskom sudu za ljudska prava – nova pravila

Dana 1. siječnja 2014. godine stupilo je na snagu izmijenjeno pravilo 47. Poslovnika Europskog suda za ljudska prava koje donosi određene promjene u odnosu na sadržaj zahtjeva koji se podnosi Europskom sudu. One se odnose u prvom redu na strožu primjenu pravila o obaveznom sadržaju zahtjeva koji se podnosi Europskom sudu i na strožu primjenu rokova za podnošenje takvog zahtjeva.

Sukladno izmijenjenom pravilu 47., Europski sud neće uzeti u razmatranje zahtjev koji ne sadrži sve obavezne podatke. Nadalje, Europski sud će smatrati da je zahtjev podnesen unutar šestomjesečnog roka samo ukoliko taj zahtjev bude sadržavao sve formalne uvjete propisane pravilom 47.

Novi obrazac zahtjeva i nove upute za podnošenje zahtjeva koje je pripremilo Tajništvo Europskog suda dostupne su na stranicama Ureda zastupnika pred Europskim sudom za ljudska prava - Podnošenje zahtjeva, kao i na stranicama Europskog suda za ljudska prava.