Naslovnica

Ured za zakonodavstvo

Ured za zakonodavstvo

Kontakt podaci

22. veljača 2012.

Koordinatori za procjenu učinaka propisa sudjeluju na trećem ciklusu seminara "Procjena učinaka propisa"ZAGREB, 22. veljače 2012. – U Multimedijalnoj dvorani Ministarstva vanjskih i europskih poslova u tijeku je ciklus seminara "Procjena učinaka propisa" namijenjen koordinatorima za procjenu učinaka propisa i ostalim državnim službenicima u ministarstvima. Ciklus seminara odvija se u tri dijela i to od 21. do 23. veljače, 28. i 29. veljače te 13. i 14. ožujka 2012. godine. Sedmodnevni ciklus iscrpno će pokriti metodologiju procjene učinaka propisa, koja je za Hrvatsku okvirno postavljena Zakonom o procjeni učinaka propisa (NN 90/11).

Ciklus seminara pohađaju imenovani koordinatori za procjenu učinaka propisa i drugi državni službenici koji rade na izradi propisa. Koordinatori su imenovani ispred svakog ministarstva kao koordinatori za poslove procjene učinaka propisa sukladno Zakonu o procjeni učinaka propisa (NN 90/11). Osnovna suradnja imenovanih koordinatora za procjenu učinaka propisa i Ureda za zakonodavstvo je priprema ministarstava na novi sustav procjene učinaka propisa kroz jačanje administrativnih kapaciteta i aktivniju međuresornu komunikaciju.

Budući da je ciklus seminara organiziran u okviru twinning projekta IPA 2007 "Razvoj sustava procjene učinaka propisa" predavači su stručnjaci i državni službenici iz administracija Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Estonije.

Ukratko donosimo sadržaj seminara o procjeni učinaka propisa:

  • okvir procjene učinaka propisa, planiranje procjene učinaka propisa,
  • definiranje problema i postavljanje ciljeva,
  • identificiranje opcija, uključujući identificiranje alternativa zakonodavstvu,
  • analitičke metode (analiza troškova i koristi i sl. metode) i prikupljanje podataka za analizu,
  • javno savjetovanje ,
  • prezentacija konačne procjene učinaka propisa.