Kalendar događanja i najava


Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Priopćenja za javnost

07. svibanj 2010.

Predsjednica Vlade s izaslanstvom MMF-aPredsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor primila je danas, u Banskim dvorima, izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda predvođeno Zuzanom Murgasovom, voditeljicom misije.

U središtu današnjeg razgovora bio je Program gospodarskog oporavka, čiji je plan provedbenih aktivnosti donesen na jučerašnjoj sjednici Vlade. U tom kontekstu, premijerka Kosor naglasila je da je temeljni cilj Programa, gospodarski oporavak, stvaranje konkurentnog gospodarstva, a da okosnicu Programa čini stvaranje kvalitetnog poduzetničkog okružja kroz provedbu nužnih reformi u javnom sektoru.

Tom prigodom, predsjednica Vlade Kosor predstavila je nove smjernice djelovanja ekonomske politike te tri modela koja je Vlada Republike Hrvatske pokrenula za osnaživanje gospodarstva. Kroz model A, Vlada RH surađuje sa HNB-om, HBOR-om i poslovnim bankama, istaknula je predsjednica Vlade i dodala da su do sada održane tri aukcije za poduzeća koja su se našla u poteškoćama zbog gospodarske krize. Govoreći o modelu B, premijerka je rekla da će država oformiti jamstveni fond putem kojeg će preuzeti dio pokrića rizika novih kreditnih plasmana banaka. Što se tiče modela C, kazala je da taj model nadopunjuje postojeće modele pomoći gospodarstvu i namijenjen je za pomoć poduzetnicima u poteškoćama.

Predsjednica Vlade Kosor naglasila je da će se u iduća dva mjeseca započeti s izradom Zakona o fiskalnoj odgovornosti, izradom strategije upravljanja javnim dugom, te izradom registra zaposlenih u javnom sektoru.

Predsjednica Kosor se osvrnula i na rad Ureda za središnju javnu nabavu i dodala da je to snažan mehanizam za borbu protiv korupcije. Objedinjenom javnom nabavom očekuje se dodatna ušteda od 340 milijuna kuna.

Voditeljica misije Zuzana Murgasova istaknula je kako cijene sve mjere koje poduzima Vlada Republike Hrvatske u cilju jačanja gospodarstva i da je to iznimno važan znak za potencijalne ulagače. Također je kazala kako su upoznati sa detaljima Programa gospodarskog oporavka kao i sa zacrtanim rokovima, te je ujedno uputila punu podršku u provođenju svih mjera za oporavak gospodarstva.

 

Slični sadržaji

Pogledajte slične sadržaje s ključnim riječima: Financije i tržište kapitala, Gospodarstvo