Kalendar događanja i najava


Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    
  • Na današnji dan nema niti jedne najave događanja.

Novosti i najave

26. siječanj 2012.

Vlada predstavila mjere i smjernice za izradu proračunaNa današnjoj sjednici Vlade, predstavljen je prijedlog mjera i smjernica za izradu proračuna za 2012. godinu, a predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo je kako je to najveći posao nakon referenduma te kako se u izradi smjernica Vlada nije vodila mišljenjima vjerovnika. Imamo pred očima da smo hrvatska Vlada, da radimo za hrvatske ljude, a ne za vjerovnike. Za vjerovnike radimo u mjeri da smo odgovorna vlast koja zna da se dugovi moraju vratiti, rekao je premijer. Istaknuo je da državni proračun mora biti realan i ambiciozan kako bi potaknuo razvoj, jer mala je korist od fiskalne stabilnosti ako zemlja stoji i ne ide naprijed. Pokretači rasta moraju biti izvoz roba i nove investicije, rekao je, naglasivši da je izlazak iz krize moguć jedino uz gospodarski rast koji će otvarati nova radna mjesta.

'Sveto trojstvo' Vladine politike u idućem razdoblju su održivost javnih financija u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, stvaranje preduvjeta za pokretanje gospodarskog rasta i zaštita socijalno najosjetljivijih skupina društva, rekao je Milanović.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je kako je to vrlo optimističan scenarij, a u slučaju pogoršanja situacije Vlada ima i "drugu liniju obrane", odnosno još radikalnije rezanje potrošnje.

Ministar financija Slavko Linić istaknuo je kako se većina investicija planira usmjeriti u projekte kojima se uvoz zamjenjuje domaćom proizvodnjom. Investicije u električnu energiju, plin i prijevoz napokon će potaknuti rast realnog sektora, kazao je je Linić.

Porast će sve plaće koje su do 8000 kuna bruto. Mijenjaju se porezni razredi, ali stope po kojima se porez plaća ostaju 12, 25 i 40 posto. Osobni odbitak povećan je sa 1800 na 2200 kuna. Ministar Branko Grčić istaknuo je da ovim smjernicama štite najugroženije, jačaju konkurentnost gospodarstva i stabiliziraju javne financije.

Podiže se opća stopa PDV-a s 23 na 25 posto, a na pojedine proizvode (ulja, masti, dječja hrana, opskrba vodom) primjenjivala bi se stopa od 10 posto. Ukupni godišnji efekt bio bi povećanje prihoda od oko 2,5 milijardi kuna.

Vlada također planira smanjiti PDV na dio usluga u turizmu i ugostiteljstvu.

 

Slični sadržaji

Pogledajte slične sadržaje s ključnim riječima: proračun