Prijava za web bilten

O portalu Vlade RH

21. ožujak 2007.

Standardi i prilagodba izgleda stranica za korisnike s posebnim potrebama


Prilgodba prikaza stranica
Prilgodba prikaza stranica
povećaj sliku

Vladin portal prve su web stranice javne uprave u Hrvatskoj koje iz temelja poštuju moderne web standarde i preporuke Europske komisije.

Budući da je portal Vlade RH namijenjen svim građanima bez obzira na njihov status, vrlo je važno da sadržajima na portalu može pristupiti što veći broj korisnika.

Portal Vlade RH je izgrađen po najstrožim standardima izrade web stranica. Osim što je takav pristup u skladu s preporukama Europske komisije o izradi web stranica javne uprave, korisničko iskustvo je bogatije iz više razloga:

  • usklađen prikaz na svim popularnim Internet preglednicima
  • brzinu učitavanja stranice
  • prilagodbu prikaza teksta i bojnih podloga (veća slova, veći kontrast).

Posebna je pozornost posvećena korisnicima s posebnim potrebama. Nova opcija nazvana Pristupačnost i prilagodba izgleda dostupna je kao prvi link na vrhu svake stranice i omogućuje podešavanje izgleda stranice kroz nekoliko izbora: odabir veličine slova, odabir vrste slova, te odabir kontrasnog prikaza (crna pozadina, bijela slova). Korisnik može kombinirati sva navedena podešavanja. Osim ovih podešavanja, posebna bojna shema s oštrim linijama namijenjena je za korisnike s poremećajem boja. Boje u ovoj shemi vidljive su i razlikuju se za sve vrste bojnih poremećaja (protanopija, deuteranopija, tritanopija i akromacija).

Postavke pristupačnosti i prilagodbe izgleda